Ostatki


To właśnie fantazji szlachty zawdzięczamy bogatą tradycję hucznych zabaw tuż przed Wielkim Postem, przy suto zastawionym stole pełnym wysokoprocentowych trunków. Wszyscy jedli i pili do upadłego wiedząc, że już wkrótce post i trzeba będzie zacisnąć pasa na długie 40 dni.

Trzy dni szaleństwa kończył śledzik. O północy do drzwi pukał Popielec – postać w łachmanach i ze śledziem w dłoni, która była symbolem Wielkiego Postu. Przepędzał z karczmy wszystkich tancerzy, a tych bardziej opornych traktował batem.

Śledź jest co prawda tłustą rybą, ale za to bardzo bogatą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, którego zawiera aż 2 g na 100 g ryby. Stanowi także bogate źródło witaminy E i D. Może to się wydać dziwne, ale jest ich ponad 10 razy więcej niż mleku. Do tego śledź zawiera też sporą ilość potasu, selenu i żelaza.

Podpowiadamy, jak go przyrządzić!

Śledzik z jabłkami

Potrzebne składniki:
śledzie w oleju (kilka sztuk)
ogórek kiszony
2 jabłka
1 cebula
majonez
śmietana
pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:
Śledzie pokroić w kostkę i rozłożyć do małych naczyniek. Ogórek pokroić w kostkę i dołożyć po kilka sztuk do śledzi. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę sparzyć i drobno pokroić. Wymieszać jabłka z cebulą dodać śmietanę oraz majonez i doprawić do smaku. Gotową masą przykrywamy śledzie i gotowe. Smacznego!

Pietruszkowo ? czosnkowy śledź w oliwie

Potrzebne składniki:
1 kg lekko solonych śledzi
pęczek zielonej pietruszki
2 główki czosnku
pieprz biały
oliwa lub olej dobrej jakości

Sposób przygotowania:
Śledzie moczymy co najmniej 12 godzin w zimnej wodzie, dwukrotnie ją zmieniając w naczyniu w trakcie tego procesu. Potem kroimy w dzwonka – ja preferuję małe kawałeczki: takie „raz w mordeczki”. Natkę pietruszki i czosnek szatkuję na drobno i mieszam ze sobą. W naczyniu układam: warstwę śledzików, posypuję pietruszką z czosnkiem i odrobiną białego pieprzu. I tak warstwa po warstwie… Na koniec całość zalewam oliwą z oliwek lub dobrej jakości olejem, tak aby śledziki były przykryte. Wstawiam na co najmniej dobę do lodówki. Dobra wiadomość jest taka, że jeżeli zasmakują komuś te śledziki tak jak mi i mojej rodzince, to można zalewy używać kilkukrotnie. Wystarczy.

Przekładaniec śledziowy

Potrzebne składniki:
8 filetów śledziowych – wymoczyć i pokroić w dzwonka
4 ziemniaki – ugotować w mundurkach, obrać
4 średnie buraki – ugotować obrać
4-5 jaj – ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek
1mały kubek śmietany (125 ml)
1 majonez (250 ml)
natka pietruszki – posiekać

Sposób przygotowania:
Śmietanę połączyć z majonezem, dodać sól, pieprz do smaku. Układać w szklanym naczyniu warstwami, (smarując każdą warstwę sosem ze śmietany i majonezu): białka starte na malutkich oczka tarki, śledzie, ziemniaki starte na grubych oczkach tarki, buraki również na grubych oczkach tarki, żółtka starte na małych oczkach tarki. Wierzch posypać natką pietruszki ”

Przepis podaje za jednym z portali

 

Kategorie:Tematy ogólne
  1. ewaceha
    Luty 21, 2012 o 2:39 pm

    A co z tym ten tego mocniejszego.Ja osobiście nie używam aczkolwiek hm :shock:Smacznego życzę😀

  2. Luty 21, 2012 o 4:49 pm

    Wprawdzie nie znam się na tym zbytnio, no chyba tylko na szaleństwach, ale narobiłeś mi smaku na dobrego śledzia :mrgreen: Dlatego masz 5 gwiazdek ode mnie😉

  3. ASTRAJA
    Luty 21, 2012 o 10:36 pm

    Pyszności..zaraz sobie zrobię. Dzięki za przepisy.

  4. ewaceha
    Luty 22, 2012 o 4:33 am

    Śledzie robię tradycyjnie czyli w oleju ale nie tylko na okoliczności,a ot tak gdy nam się zachce.Dziś śledzie można również kupić pod różnymi nazwami i powiem Wam że niektóre są bardzo smaczne😆 Smacznego🙂

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: